چربی سوزی با چای سبز و قهوه سبز

وقتی که قصد کاهش وزن دارید، هیچ قرص جادویی و هیچ پودری نمی تواند جایگزین ورزش مداوم و تغذیه سالم شود. سعی و تلاش شخصی شما از هر مکملی بهتر است. ولی بعضی مواد غذایی باعث افزایش متابولیسم بدن و بهبود تلاش های شما برای کاهش وزن می شوند.

دو نمونه از این مواد غذایی، چای سبز و قهوه هستند که احتمالاً همین الآن هم بخشی از برنامه غذایی روزانه شما می باشند. این محصولات، همچنین به صورت مکمل عصاره چای سبز و عصاره قهوه نیز فروخته می شوند. اگر هدف شما چربی سوزی است، آیا یکی از این عصاره ها بهتر از دیگری است؟ زمان این رسیده است که این دو نوشیدنی را در یک جدال برای پیدا کردن نوشیدنی چربی سوز برتر وارد کنیم.

برای تهیه چای زمان بگذارید

چای سبز که از گیاه کاملیا سینسیس گرفته می شود، برای قرن ها به عنوان نوشیدنی سالم توصیه می شده و خواص آن از آنتی اکسیدان قوی تا بهبود وضعیت قلبی-عروقی را دربر می گیرد. با اینکه از قسمت های مختلف این گیاه می توان استفاده کرد، عصاره برگ های آن خواص سلامت بخشی بیشتری، به خصوص در زمینه چربی سوزی، دارند.

چای سبز

دوجزء مهم موجود در عصاره چای سبز، "کتچین ها" که بطور عمده مسئول خواص آنتی اکسیدان و "کافئین" که باعث افزایش متابولیسم چربی و افزایش دمای بدن می شود. در مطالعات متعددی نشان داده شده که مصرف چای سبز باعث افزایش کالری سوزی، چه در طول ورزش و چه در حالت استراحت می شود. این خاصیت چربی سوزی حتی تا 24 ساعت بعد هم باقی می ماند.

مصرف بلند مدت عصاره چای سبز، باعث کاهش وزن خفیف حدود 2-3 پوند در طول 12 هفته می شود. اگرچه مصرف تنهای چای سبز کافی نیست، تحقیقات نشان داده اند که به صورت ترکیبی با ورزش، باعث کاهش وزن بیشتری نسبت به انجام ورزش بدون مصرف چای سبز می شوند.

قهوه سبز همان سیاه جدید است

قهوه سبزعصاره قهوه سبز همانطور که از اسمش پیداست، در واقع از دانه های قهوه بو نداده تهیه می شود. اجزای اصلی فعال آن "کروژنیک اسیدها" هستند که مسئول خواص کاهش وزن می باشند.

با اینکه هنوز مکانیزم اثر آن بطور دقیق مشخص نیست، اما احتمالاً کروژنیک اسیدها باعث افزایش فعالیت PPAR-alpha شده که ژن مخصوص انتقال اسید چرب و اکسیداسیون می باشد. بنابراین با این خواص اکسیداسیونی باعث کاهش تولید سلول های چربی جدید و درنتیجه چربی سوزی می شود.

تا به این زمان فقط یک مطالعه اثر مفید عصاره قهوه سبز در کاهش وزن انسان را نشان داده است. این مطالعه که در سال 2007 انجام شد، نشان داد که افزودن عصاره قهوه سبز به قهوه باعث کاهش 12 پوند وزن در طول 12 هفته، البته همراه با ورزش و رژیم غذایی مناسب، می شود. اما با قهوه معمولی تنها 3 پوند کاهش وزن داشتند. مطالعات بیشتری برای اثبات خاصیت عصاره قهوه سبز در کاهش وزن لازم است.

چای سبز برنده مسابقه چربی سوزی

چای سبز کافئین بیشتری دارد و هنگامی که حرف از افزایش متابولیسم بدن و چربی سوزی باشد، کافئین پادشاه است.

دوم اینکه، مطالعات خیلی بیشتری درباره چای سبز انجام شده و نتیجه گیری قطعی درباره تأثیر چای سبز به عنوان چربی سوز در برنامه غذایی می تواند گرفته شود.

ممکن است مکمل هایی را پیدا کنید که ترکیبی از عصاره چای سبز و عصاره قهوه سبز را دارا باشند، اما باید بدانید که هیچ تحقیقی هنوز نشان نداده که مصرف ترکیبی این دو، از مصرف عصاره چای سبز به تنهایی برای چربی سوزی مؤثرتر است.

در مصرف چای سبز و قهوه سبز مراقب موارد زیر باشید:

  • خواص چربی سوزی عصاره چای سبز و عصاره قهوه سبز وقتی با شیر و شکر ترکیب می شوند به شدت کاهش می یابد.
  • مصرف همزمان پروتئین باعث کاهش جذب این عصاره ها می شود. بنابراین بهترین زمان استفاده 2 تا 3 ساعت قبل یا بعد از وعده غذایی، به همراه آب می باشد.
  • هردوی این عصاره ها شامل کافئین می باشند. بنابراین اثرات جانبی مرتبط با استفاده کافئین مثل افزایش ضربان قلب و مشکلات گوارشی می توانند در بعضی افراد به وجود بیایند. بنابراین از میزان کم شروع کنید و ببینید بدنتان چطور واکنش نشان می دهد و سپس به تدریج مصرف آن را افزایش دهید.

یک توصیه عملی برای استفاده چای سبز و قهوه سبز:

عصاره چای سبز و قهوه سبز زمانی بهترین تأثیرگذاری را دارند که بدن شما به کافئین مقاوم نباشد. اگر شما معتاد استفاده از قهوه هستید، تاثیر عصاره چای سبز و قهوه سبز روی شما کمتر خواهد بود.

اگر فکر کرده اید که تنها با مزه مزه کردن چای سبز می توانید میزان مناسب روزانه را دریافت کنید، باید در طرز فکرتان تجدید نظر کنید! دوز موثر روزانه 600 میلیگرم معادل با 8 تا10 لیوان چای می باشد! اما مکمل ها اینکار را برای شما ساده تر کرده اند. فقط مطمئن شوید مکملی که مصرف می کنید شامل 30 تا 60 درصد EGCG که مهم ترین جزء چای سبز برای کاهش وزن است، می باشد.

مکمل های چای سبز معمولاً شامل 40 تا50 درصد کلروژنیک اسید هستند. برای دریافت 120 الی 300 میلیگرم از کلروژنیک اسید در روز، دنبال مکملی باشید که شامل 300 الی750 میلیگرم عصاره چای سبز باشد.

منابع: 

  1. Cabrera, C., Artacho, R., & Giménez, R. (2006). Beneficial effects of green tea—a review. Journal of the American College of Nutrition, 25(2), 79-99.
  2. Dulloo, A. G., Duret, C., Rohrer, D., Girardier, L., Mensi, N., Fathi, M., ... & Vandermander, J. (1999). Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24-h energy expenditure and fat oxidation in humans. The American Journal of Clinical Nutrition, 70(6), 1040-1045.
  3. Wang, H., Wen, Y., Du, Y., Yan, X., Guo, H., Rycroft, J. A., ... & Mela, D. J. (2010). Effects of catechin enriched green tea on body composition. Obesity, 18(4), 773-779.
  4. Maki, K. C., Reeves, M. S., Farmer, M., Yasunaga, K., Matsuo, N., Katsuragi, Y., ... & Blumberg, J. B. (2009). Green tea catechin consumption enhances exercise-induced abdominal fat loss in overweight and obese adults. The Journal of Nutrition, 139(2), 264-270.
  5. Hsu, C. L., Huang, S. L., & Yen, G. C. (2006). Inhibitory effect of phenolic acids on the relation to their antioxidant activity. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54(12), 4191-4197.
  6. Cho, A. S., Jeon, S. M., Kim, M. J., Yeo, J., Seo, K. I., Choi, M. S., & Lee, M. K. (2010). Chlorogenic acid exhibits anti-obesity property and improves lipid metabolism in high-fat diet-induced-obese mice. Food and Chemical Toxicology, 48(3), 937-943.
  7. Thom, E. (2007). The effect of chlorogenic acid enriched coffee on glucose absorption in healthy volunteers and its effect on body mass when used long-term in overweight and obese people. Journal of International Medical Research, 35(6), 900-908.
  8. Onakpoya, I., Terry, R., & Ernst, E. (2010). The use of green coffee extract as a weight loss supplement: a systematic review and meta-analysis of randomised clinical trials. Gastroenterology Research and Practice, 2011.
  9. Anderson, R. A., & Polansky, M. M. (2002). Tea enhances insulin activity. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50(24), 7182-7186.
  10. Bohn, T. (2014). Dietary factors affecting polyphenol bioavailability. Nutrition Reviews, 72(7), 429-452.

نظر شما چیست؟

(اختیاری)

  1. محمد پاسخ
    1 سال پیش

    باسلام ضمن تشکر از مطالب ارزنده ای که قرار دادید لطفا در صورت امکان برنامه غذایی چربی سوزی هم بزارید. باتشکر